Terapi for alle
Nadia Siddique, Familieterapeut

Klinisk hypnose

Hypnose er en naturlig forekommende tilstand hvor kroppen er veldig avslappet, uten at man sover, samtidig som sinnet er fokusert på en bestemt ting man ønsker å utforske. Man er altså totalt avslappet, men årvåken i sitt indre, med tilgang til underbevisstehen. Det kan være lett å bevisst tenke at man vil endre noe, uten å få til endringen. Denne tilstanden gjør oss mer åpen og mottagelig for positive ideer, samt gir oss tilgang til ressurser vi ikke vet at vi har, og gjør det mulig å få til endringer på et dypere plan i underbevisstheten.

All hypnose er selvhypnose, slik at klienten har allid full kontroll, og tar kun inn ting som en selv ønsker. Hypnose kan blant annet brukes til avspenning, eller kombineres med terapiformer som for eksemple kognitiv terapi og familieterapi. Klinisk hypnose kan anvendes for å lette fysiske, psykiske eller atferdsmessige problemer, og spesielt ved problemstilliger som ikke lar seg løse på andre måter. Man kan jobbe med å for eksempel takle stress, utforske uro, bearbeide traumer, relasjonstraumer og ubearbeidede hendelser fra oppveksten. Videre er det nyttig for å utforske blant annet tilknytning, skyggesider, og indre veiledning. Ved hjelp av hypnose kan man også få tilgang til ukjente indre ressurser via underbevisstheten, som påvirker både kropp og sinn, og som kan hjelpe oss med å komme i kontakt med det vi ønsker på et dypere plan. Her kan man bearbeide det som har stått i veien for å oppnå det man har ønsket, og raskere nå målene sine. Hypnose kan også være nyttig ved angst, depresjon, søvnvansker m.m.

Andre eksempler på hvor hypnose kan anvendes:

Smerteproblematikk: hypnose kan være en effektiv behandling ved kroniske smerter.

Avhengighet: røykeslutt, mat / sukkeravhengighet, rus, trening m.m.

Fobi / angst: tunell, dyr, edderkopp, prestasjonsangst, sosial forbi, m.m.

se mer om hypnose og fobier på helsekontoll tv2 her

Personlig vekst og utvikling: gjennom å kommunisere med det underbevisste kan du vise hele systemet, både kropp og sinn, hvor du vil og hva du ønsker å oppnå. Det vil kunne fjerne blokkeringer og gjøre at du når målene dine raskere og mer effektivt.

Hypnose kan også brukes i parterapi, for å hjelpe paret med å kunne jobbe med vanskelige ting i en trygg og behagelig tilværelse. Her kan man jobbe med å finne tilbake til forelskelsen, eller jobbe med de vanskelige temaene med ekstra ressurser som man ellers ikke har tilgang til i hverdagen.